رژیم گیاهخواری چیست؟عوارض و فواید آن برای بدن
رژیم غذایی گیاهخواری چیست؟
بعضی افراد معمولا به دلایل مذهبی،اخلاقی،شخصی یا مباحثی مانند حقوق حیوانات رژیم گیاهخواری را انتخاب میکنند. برخی دیگر تصمیم میگیرند که به دلایل زیست محیطی خود را از محصولات حیوانی محروم کنند. زیرا تولید دام باعث افزایش انتشار گازهای گلخانه ای میشود که به تغییرات اب و هوایی منجر میگردد که به مقادیر زیادی اب،انرژی و منابع طبیعی نیاز دارد.
چند نوع رژیم گیاهخواری وجود دارد؟
اشکال مختلفی از رژیم گیاهخواری وجود دارد که در هر یک از انها محدویت هایی دارند که با دیگری فرق میکنند که متداول ترین انها را برایتان لیست کرده ایم.
رژیم گیاهخواری لاکتو lakto
گوشت،ماهی و مرغ را از رژیم غذایی خود حذف میکنند اما تخم مرغ و لبنیات مصرف میکنند.
رژیم گیاهخواری لاکتو اوو lakto ovo
گوشت،ماهی،مرغ و تخم مرغ را حذف کرده اما محصولات لبنی را در برنامه غذایی خود دارند.
رژیم گیاهخواری اوو ovo
گوشت،ماهی،مرغ و لبنیات را دررژیم خود ندارند و تنها در کنار رژیم گیاهخواری خود از تخم مرغ استفاده میکنند.
رژیم گیاهخواری ویگن vegan
ویگن سخت ترین رژیم گیاهخواری است و در ان گوشت،مرغ،ماهی،تخم مرغ،محصولات لبنی و مواد خوراکی حاوی ان حذف میشوند.
رژیم گیاهخواری پسترین pescetarian
تقریبا نیمه گیاهخوار هستند و با اینکه گوشت و مرغ نمیخورند اما ماهی،تخم مرغ و لبنیات مصرف میکنند.
فواید رژیم گیاهخواری
رژيم گیاهخواری علاوه بر این که برای کاهش وزن و لاغری مفید است. فواید دیگری نیز از جمله پیشگیری از بیماری های قلبی، فشار خون بالا،یبوست،سرطان روده بزرگ،کنترل انواع سرطان ها،بیماری های قند و دیابت نوع 2 باعث محبوبیت این رژیم غذایی شده است.
همچنین به این علت که رژیم غذایی گیاهخواری باعث میشود دستگاه گوارش استراحت کند و به جوان ماندن پوست و مو کمک زیادی کند بین خانم ها طرفداران زیادی دارد. رژیم غذایی گیاه خواری نسبت به بقیه رژیم ها فواید بیشتری دارد و افرادی که این رژیم غذایی را دنبال میکنند معمولا شاخص توده بدنی مناسب و سالم تری نسبت به سایر افراد دارند چون فیبر زیادی که در محصولات گیاهی وجود دارد باعث سیر ماندن طولانی تری نسبت به بقیه رژیم ها میشود.
برنامه غذایی لاغری رژیم گیاهخواری رایگان
صبحانه
در رژیم گیاه خواری لاغری برای وعده صبحانه میتوانیم از میوه هایی که انرژی و نشاط لازم را برای ما فراهم میکنند استفاده کنیم. میوه هایی مانند پرتغال،گریپ فروت،توت فرنگی،موز،اناناس که گزینه ی عالی برای تامین ویتامینc،فیبر و انتی اکسیدان محسوب میشوند.
همچنین میوه هایی مانند خرما،خرمالو،توت،طالبی،هندوانه و انگور نیز گزینه های دیگری هستند که کالری و انرژی بیشتری دارند که باعث سیر ماندن های طولانی تری میشوند. اگر در رژیمتان تخم مرغ ازاد است میتوانید تخم مرغ ابپز را همراه نان جو یا سبوس دار،میوه ها و سبزیجات تازه میل کنید.
ناهار
در وعده های ناهار رژیم گیاه خواری لاغری باید بیش از 80 درصد غذای مصرفی تان شامل سبزیجات تازه و خام باشد. همواره سعی کنید بشقاب ناهارتان را سرشار از سبزیجات و سالاد و جوانه های مختلف مانند چند گردوی خیس شده،دانه کنجد و شاه دانه،بادام ها و کشمش پر کنید.
سبزیجات دیگری همچون بوک چوی کلم،کینوا،اووکادو،پنیر کم چرب،گوجه فرنگی هم گزینه خوبی برای پر کردن معده هستند که میتوانید با کمک گرفتن از این مواد غذایی یک ساندویچ سبزیجات خوشمزه تهیه کرده و میل کنید.
شام
در وعده های شام رژیم گیاهخواری لاغری برای سیر ماندن طولانی بهتر است از سبزیجات خام فاصله گرفته و به سراغ گزینه های بهتر که شامل سبزیجات پخته،حبوبات،قارچ،سیب زمینی،برنج،کدو حلوایی،لبو،شلغم،اش و سوپ هستند برویم.میتوانید با استفاده از قارچ و سویا خورشت های خوشمزه ای برای خود درست کنید. خورشتی که از برنج و حبوبات تهیه کرده اید که میل کنید میتواند به بدنتان کلی پروتئین،فیبر و مواد مغذی دیگر برساند.
عوارض رژیم گیاهخواری
از انجا که این رژیم کاملا بدون ایراد نیست گیاه خواری نیز معایب و مضراتی دارد که برخی از انها شامل موارد زیراست.
کمبود مواد مغذی یکی از عوارض این رژیم است که ممکن است برخی از مواد معدنی و ویتامین ها به طور کامل از غذاهای گیاهی جذب نشوند. چرا که مواد معدنی مواد غذایی حیوانی راحت تر جذب بدن میشوند. برای مثال افرادی که در رژیم گیاه خواری هستند ممکن است با کمبود ویتامینB12،ویتامینD،کلسیم و پروتئین روبرو شوند.
ریسک ابتلا به سرطان کولورکتال در افرادی که تحت رژیم گیاه خواری هستند بیشتر است و این مورد هم یکی از معایب این رژیم است.
کاهش تراکم استخوان یکی دیگر از عوارض دنبال کردن این رژیم است. زیرا جذب مواد مغذی در این دوره کاهش می یابد. همچنین بهتر است کودکان در سنین رشد،زنان باردار و شیرده و ورزشکاران اگر تمایل به پیروی از این رژیم دارند حتما با پزشک یا مربی خود مشورت کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!